Exporturile Gazprom spre Europa au scăzut cu 26,5% în primele patru luni și jumătate ale anului. La cât a ajuns profitul gigantului rus

Exporturile Gazprom spre Europa au scăzut cu 26,5% în primele patru luni și jumătate ale anului. La cât a ajuns profitul gigantului rus
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 16/05/2022, 20:59

Exporturile de gaze naturale în ţările din afara fostei Uniuni Sovietice au scăzut cu 26,5% în perioada 1 ianuarie – 15 mai, la 55,9 miliarde metri cubi de gaze (bcm), a anunţat, luni, gigantul energetic rus Gazprom, relatează Reuters.

Gazprom a mai anunțat că 193,8 bcm de gaze naturale în perioada 1 ianuarie – 15 mai, ceea ce reprezintă o scădere de 3,7%, de la an la an, potrivit Reuters.

Recent, Gazprom a anunţat că profitul său net a urcat până la 2.093 miliarde de ruble (29 de miliarde de dolari) în 2021, de la 135,34 miliarde ruble în anul financiar 2020, afectat de pandemie, datorită creşterii preţurilor la petrol şi gaze naturale.

Compania controlată de statul rus a mai transmis că vânzările sale au crescut cu 62%, până la 10.241 miliarde de ruble, cel mai bun rezultat anual înregistrat vreodată, în timp ce profitul operaţional a crescut de patru ori până la 2.411 miliarde ruble, potrivit Agerpres.

De amintit că Gazprom a tăiat livrările de gaze către Polonia și Ungaria, la finalul lunii trecute, punând în aplicare decretul prin care, în contextul „operațiunii speciale militare” în Ucraina, Vladimir Putin a decis că toate țările care cumpără gaze rusești trebuie să le plătească în ruble.

În replică, miercuri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Polonia și Bulgaria vor primi gaze de la vecinii lor din UE

Uniunea Europeană vrea să taie la zero dependența de gazele rusești

Uniunea Europeană își propune să-și reducă dependența de petrolul și gazul rusești cu două treimi până la sfârșitul acestui an și la zero până la sfârșitul lui 2027, a declarat comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, într-un interviu apărut recent în publicația italiană Il Messaggero, relatează Reuters.

Rata de dependenţă a Uniunii Europene de importurile de gaze naturale a scăzut uşor în 2021, până la 83%, de la 84% în 2020, însă România este ţara membră cu cea mai redusă dependenţă de importurile de gaze naturale (24%), însă aceasta a fost în creșteste, arată datele publicate recent de Eurostat, citate de Agerpres.  Alte state cu o dependenţă redusă de importurile de gaze naturale sunt: Danemarca (26%) şi Ţările de Jos (33%).

La polul opus, ţările membre cu cea mai mare dependenţă de importurile de gaze naturale sunt: Malta (104%), Suedia (102%) şi Spania (101%).

Potrivit sursei citate, comparativ cu situaţia din 2020, cele mai mari creşteri ale dependenţei de importurile de gaze naturale au fost înregistrate în Malta (de la 96% în 2020 până la 104% în 2021, o creştere de opt puncte procentuale), Irlanda (de la 64% până la 71%, creştere de şapte puncte procentuale) şi România (de la 17% în 2020 până la 24% în 2021, o creştere de şapte puncte procentuale).

Cele mai mari scăderi de la un an la altul au fost înregistrate în Letonia (de la 121% până la 61%, adică o scădere de 59 de puncte procentuale), Austria (de la 73% până la 51%, scădere de 22 de puncte procentuale) şi Slovacia (de la 88% la 69%, scădere de 20 de puncte procentuale).

Potrivit sursei citate, pe termen scurt UE rămâne dependent de Rusia pentru 26% din necesarul său de petrol şi 40% din necesarul de gaze naturale, în condiţiile în care anul trecut UE a importat 155 miliarde metri cubi de gaze naturale din Rusia.

Conform celor mai recente date oficiale privind resursele de energie ale României, publicate de Institutul Național de Statistică, în primele trei luni ale anului, din totalul de 2.505,6 mii tone echivalent petrol (tep) de gaze naturale utilizabile, 1.791,3 mii tep au fost produse în țară, iar 714,3 mii tep au fost importate. Importurile au crescut cu 3,4% față de aceeași perioadă a anului trecut, iar producția a scăzut cu 5,9%.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Interzis la volan! Legea care se aplică în toată România. Vei fi reținut pentru 24...
O mare companie din România concediază. Sunt probleme uriașe
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor